Plutselig lå jeg over fanget på en italiener!

Kilboghamn fergekai en søndags formiddag (2. mars 2015). Måsene skriker og vinden blåser da dyp motordur høres i det fjerne. Plutselig ruller det ikke mindre enn fire Lamborghinier inn på fergekaia! Skitne sådan. Ikke glattpolerte og freshe i fargen slik man ser de i motorbladene. Hver bil har en verdi mellom 200 og 300 tusen euro! Altså 2-3 millioner norske kroner. Før skatt! Og der står de, på fergekaia på Kilboghamn. Da klør det i journalistfingrene mine. Dette er en sak for NRK, tenkte jeg. Og selv om jeg ikke har videokameraet mitt med meg, har jeg mobilen, en Røde SmartLav+ myggmik og et speilreflekskamera. Det for holde! Denne sjansen kan jeg ikke la gå fra meg.

Ingeniøren kjører Fiesta
Ferga kommer hvert øyeblikk, så jeg hopper høffelig over smalltalk og snikksnakk og går rett på sak. Det er gode bilder og historier jeg er på jakt etter. Litt skryting og flørting med italienerene innimellom må til for å få den gode stemningen, info som ligger litt under overflaten. F.eks. fant jeg ut at en av Lamborghini-ingeniørene kjører en pitteliten Ford Fiesta hjemme i Italia. En enorm kontrast til bilene han jobber med som ligger i millionklassen.

På jobb i «lumpen»
Det kan jo også nevnes at da Lamborghiniene rullet forbi. Satt jeg på hytta på Hilstad og forberedte forelesning til dagen etter. Jeg satt i joggebukse, uten sminke og håret mitt lignet mer et fuglerede enn en frisyre. På gulvet krabbet datteren min som moren min passet på.
Jeg så pappa prate med førerne av Lamborhiniene. Da pappa kom inn og fortalte at de skulle ta ferga fikk vi det travelt. Vi hoppet i bilen og jeg hadde ikke tid til sminke eller ordne håret. Så jeg tok på meg ei lue for å skjule fugleskremselet og skiftet fra joggebukse til dongeribukse – noe verdighet har jeg da…

Det var en skrekkblandet fryd da jeg kom tilbake med godt stoff og tenkte på hva de måtte tro om meg, disse 9 italienerne som alle var kledd i Lamborghinis egne merkeklær. Jeg hadde slengt meg over dem, rullet med latteren og spøkt for å få lov til å filme mest mulig inne og utenpå bilene. Jeg spurte minst tre ganger om å få filme inne i bilene. Det var det kun Lorenzo, sjefen, som kunne svare på og det ble diskutert på italiensk over hodet mitt. Her var det om å gjøre å samle mye stoff på kort tid, siden ferga la til kai, så pappa steppet inn. Pappa, som egentlig hogde ved utenfor hytta, sto plutselig i sine skitne oransje arbeidsklær og tok bilder av bilene med speilreflekskameraet mitt. Han gjorde alt med et stort glis om munnen.

Dette er en opplevelse jeg sent vil glemme.
Det er ikke hver dag jeg ligger over fanget på en italiener for å få gode bilder av spakene i Lamborghinien hans. Og attpåtil få betalt for det. Mobilvideoen min og pappa sine stillbilder havnet på NRK Nordland (TV og Nett) + NRK riksdekkende TV.

/Tonje Vonstad, TV Klipp

Trykk her for å se nyhetsinnlaget på NRK.