Video på nett har tatt helt av. Til digital markedsføring er bilder i bevegelse uslåelig om det brukes strategisk. Med god planlegging og forståelse for mottaker kan enkle produksjoner fenge og engasjere på helt unike måter.

Har du oppdaget at alle plattformer vender nesa til film og levende bilder? Før var YouTube nesten enerådende på video. Noen få plattformer, som Twitch, dominerte på livestreaming, mens Netflix strømmet filmer og serier. I nyere tid har giganter som Amazon kjøpt opp Twitch mens Facebook og Twitter satser tungt på levende bilder. Det er til og med rykter om videoavspilling i Google og Bing søk.

Dette er ikke tilfeldig. For selv om video byr på mange tekniske utfordringer, som lagring, lovverk, koding og programmering, skaper mediet uvurderlig engasjement på nett. I TV Klipp har vi mange års erfaring med videoproduksjon og markedsføring.

Kontakt oss for en gratis konsultasjonstime!

Video er vinneren i digital markedsføring

Markedsføring med video er absolutt ikke nytt. Alle har sett reklame på TV og Norge har en lang og stolt tradisjon med kvalitetsproduksjoner i videomarkedsføring. Kanskje tar vi det for gitt nå, men Norge var tidlig ute med bruk av humor og underholdning i reklamefilmer – aktuelle virkemidler i dagens digitale markedsføring.

I Norge finner vi dessuten tidlige eksempler på markedsføring som tenkte lenger enn bare oppmerksomhet. Aker-konsernet sendte i 2005 «Nøtteknekker«, en omstridt reklamefilm som skapte forvirring. Dette var spesielt fordi innholdet ikke forsøkte å selge noe. Produktene Aker leverer egner seg jo sjeldent til hvermansen og privatpersoner. Poenget med videoen var heller omdømmebygging, med fokus på tradisjon og nasjonal tilhørighet. Rett og slett en måte å vise frem bedriften til folket, skape interesse, bevissthet og tiltrekke seg samarbeidspartnere og ansatte. Omdømmebygging er absolutt en viktig del av lengre strategisk markedsføring og et ledd i kundereisen. Man skal ikke bare skal selge, men også dyrke forbrukernes forhold til merkevaren.

I moderne markedsføring tenker man at potensielle kunder “reiser” gjennom ulike mediekanaler, som Facebook, nettsteder, mail, kundeservice og butikk, før man bestemmer seg for å kjøpe et produkt. For eksempel er det blitt vanlig å prøve klær i en butikk, sjekke priser og tilbud, for deretter å bestille skoen fra en billigere nettleverandør. Men for å starte denne reisen må man først oppdage produktet og forstå at man trenger det.

Å fange blikket til den som ser på TV er ikke vanskelig, fordi vi vet hvor blikket deres er festet. Men hvordan bryter man egentlig gjennom i kaoset som finnes på nett? Akkurat nå er svaret video. Før kunne man i enkelte tilfeller nøye seg med tekst i annonseringen, men etterhvert som konkurransen tilspisset seg ble det anerkjent at man måtte ha bilder. Dette er hovedgrunnen til at vi anbefaler bildepakker til effektiv digital markedsføring. Man oppdaget at bilder ikke kun fikk oppmerksomhet for kvalitet eller severdighet, men også bevegelse.

Bildene som rører seg i Harry Potter-universet er kanskje litt mer spennende enn tradisjonelle maleri?

Bildene som rører seg i Harry Potter-universet er kanskje litt mer spennende enn tradisjonelle malerier? Kilde.

GIF

Nei, bildet ovenfor er ikke magisk. Det er bare en «GIF». En GIF er en bildefil som består av mange bilder i en sekvens, altså en form for video uten lyd. Formatet ble popularisert fordi det tok lite plass og kunne benyttes på samme måte som bilder.

På denne måten har stillfilmen, nesten som vi kjenner den fra filmhistorien, fått en gjenopplivning. Med GIFs kunne man kombinere tekst, bilder og film på en enkel måte og lage informativt og underholdende innhold. Etterhvert økte kunnskapsnivået blant hverdagslige brukere, og i dag finnes det egne samfunn dedikert til underholdningsverdien og potensialet i GIFs og lignende medier. Kvaliteten på bildene og selve redigeringen kan bli veldig bra, og det er blitt mer populært å bruke videofiler for å øke bildekvaliteten og omfanget. Her er ett eksempel med gøyal tekst fra HQgifs-miljøet på det populære nettstedet reddit.com, hvor de beste produksjonene kan nå ut til millioner av mennesker verden rundt.

 

Fra blikkfang til interesse

Scroller du noen gang gjennom sosiale medier? Hva er det som får deg til å stoppe opp, hvilket innhold dedikerer du litt mer oppmerksomhet til? For mange er svaret “det som beveger seg”. Moderne mennesker som er oppvokst i kontekster med mye informasjon, som i sosiale medier, er blitt effektive på å filtrere bort unødvendig informasjon. Enkelte forskere mener faktisk at man kan skille mellom det som heter “digitale innfødte” og “digitale innvandrere”. Hvor førstnevnte har en bedre evne til å “multitaske” (flytte oppmerksomheten mellom flere ting om gangen), mens sistnevnte er bedre til å konsentrere seg om en ting. (Prensky 2001)

Den bittelille ekstra oppmerksomheten kan være avgjørende i leveringen av budskap. Kanskje var det de to ekstra ordene eller den ene setningen en potensielle kunde måtte høre, for å bli interessert nok til å investere mer oppmerksomhet.

Visste du forresten at vi gjennomsnittlig ser 6 sekunder av en video på Facebook? Et tall som stadig krymper.

Les mer om digital markedsføring.

Video er fleksibelt

Har du noen gang irritert deg over video som spilles av automatisk? Kanskje spilles det høy og irriterende lyd i forsøket på å fange oppmerksomheten din, når du ikke ønsket det.

Dette kan i verste fall irritere målgruppen din, og bør unngås. Så hvordan bør man stikke frem nesa uten å forstyrre, men samtidig informere om et produkt og konkurrere med alt det andre i nyhetsfeeden?

Her har video unike egenskaper. Hvis vi kan starte med et blikkfang som ikke irriterer, samtidig som det utnytter de ekstra sekundene med oppmerksomhet, kan vi overføre kontrollen til den potensielle konsumer. Personen som oppdager innholdet får selv justere hvor høyt eller lavt engasjement de ønsker. Det kan gjøres på flere måter:

 • Tekst om videoen som forklarer innholdet. Mottakeren vurderer hvor relevant det er, basert på teksten.
 • Det er tilhørende teksting i filmen, sånn at lyd ikke er nødvendig.
 • Det er lenker eller anvisninger som guider interesserte tittere videre på kundereisen.

Direktesendt video

Direktesending av innhold på nett har blitt enormt. Profesjonelle aktører leder med eksempel på hvordan lavkostnads-produksjoner av videoinnhold kan brukes ekstremt nyttig og fleksibelt. Publikumet til «streamere» på nett har utviklet fleksible bruksmønster for måten de konsumerer innhold (Spilker, Ask & Hansen, 2018). Noen bruker streaming hovedsakelig som en radio i hverdagen, en form for bakgrunnsstøy, men kan skru opp engasjementet selv ved å dedikere mer oppmerksomhet, mer av skjermbildet, TV’en i stua, og deltakelse i chat-samtaler med kringkasteren og andre tilskuere. Kombinerer man alle tilgangspunktene er man ikke lenger en passiv tilskuer, men en aktiv del av sendingen – mediet og innholdet er blitt fleksibelt. I TV Klipp benytter vi lignende prinsipper i vår produksjon av video, sånn at innholdet passer mottakeren.

Kosteffektiv produksjon

Livestreaming er også et godt eksempel på kosteffektiv produksjon. Mesteparten av streamere direktesender tross alt fra gata eller soverommet sitt, hvor de spiller dataspill eller bare prater med tilskuerne. Dette er ingen hindring i produksjon av medieinnhold.

Hvis vi tar utgangspunkt i én direktesending ser vi hva den kan benyttes til:

 • En lagret video fra sendingen
 • En redigert video med høydepunkter
 • En redigert video med effekter
 • Mange korte videoer med høydepunkter
 • Mange video-annonser, f.eks til Facebook
  • Som igjen kan brukes til brukeranalyse, les hvordan i vårt e-hefte.
 • Mange GIFs med teksting
 • Mange bilder
 • Noe du kan linke til i innlegg på sosiale medier?
  • Tweets, innlegg, Instagram, snap.
 • Du kan tilrettelegge for diskusjon om hva som skjedde i sendingen
 • Du kan lage egne nettsider for lagring av innhold
 • Du kan produsere podkaster i livestreamingen, hvor publikum spiller en aktiv rolle i spørsmål som blir tatt opp, og senere publisere sendingen til andre.

Om du planlegger godt nok er mulighetene i en smart produksjon grenseløse. TV Klipp anbefaler en planlegging før man produserer markedsinnhold, for å kunne være appellerende for målgruppen og dekke alle behov i kundereisen. På denne måten kan man optimalisere produksjonen og dekke behovet for innhold til ulike kanaler på en og samme dag.

Markedsførere vet at ingen kan garantere engasjement fra publikum. Så enkelt er det dessverre ikke. Derfor lønner det seg å produsere mye om gangen, slik at du har mer innhold å prøve ut. Hvordan målgruppen reagerer på ulikt innhold kan skape større innsikt, og en kan forbedre seg gjennom kontinuerlig analyse og testing. I TV Klipp har vi mange års erfaring med ulik videoproduksjon. Ta en dykk i arkivet.

vi lager alt av film

Hør med oss om film. Vi har mange års erfaring med ulike typer produksjoner.

Gladnyhet: Det trenger ikke være vanskelig

Som avsnittet over hinter til: dette trenger ikke være vanskelig. I lang tid har det vært fokus på dyre reklamefilmer og kvalitet i innholdsproduksjonen, og for noen bransjer vil dette fremdeles være gjeldende. Men for svært mange er det mye viktigere å vise autentisitet.

Spør deg selv: Hva hadde du tenkt om en personlig videohilsen filmet med en mobiltelefon fra en bedrift du kjenner og liker, kontra en overfladisk og kanskje pretensiøs fremstilling i en dyr reklamefilm?

De mest folkelige av oss liker ofte førstnevnte, men selvfølgelig: alt til sin tid, og en kan gjøre begge deler samtidig. En fin måte å avklare slike ting på er å analysere kundeforholdet godt, for å forstå hvordan målgruppen responderer til ulikt innhold.

Ta kontakt med oss om du ønsker å lære mer om video og digital markedsføring. Vi svarer på mail, telefon eller messenger, og tar imot alle henvendelser. Ta kontakt i dag for en gratis konsultasjonstime, uten forpliktelser.

 

Kilder:

Redditbruker -Romobyl – The conversation my son and I will have on Christmas Eve

Prensky, Mark (2001) – Digital Natives, Digital Immigrants

Spilker, Ask & Hansen (2018) – The new practices and infrastructures of participation: how the popularity of Twitch.tv challenges old and new ideas about television viewing